4 Mart 2010 Perşembe

Yüz Tanıma Sistemi - 1

Türkçe kaynağın bulunmasının oldukça zor olduğu bir konu. Bitirme tezi konum olduğu için bu konuda araştırmalarımı sürdürmekteyim. Elimden geldiğince çalışmalarımı ve araştırma sonuçlarını burada paylaşacağım.
Yüz tanıma sistemine geçmeden önce temel olması açısından biyometriyi açıklamak gerekir.Aslında Ahmet Kakıcı bu konuyu çok iyi açıklamış ve başlangıç olarak bana rehber olan bir yazı yazmış.
Peki yüz tanıma sistemi nedir? 

Yüz tanıma sistemi, yüzün karakteristik özelliklerini analiz ederek, farklı noktalar ve bölgeler arası biyometrik ölçümler yaparak veritabanı ile karşılaştırma yapar ve kişiyi tanımlar. Yüzün bu karakteristik özelliklerine düğüm noktaları da denir. Bu düğüm noktalarından bazıları şöyledir;
  • Burunun genişliği,
  • Göz çukurunun derinliği,
  • Elmacık kemiğinin şekli,
  • Çene kemiğinin uzunluğu
Bu düğüm noktaları rakamsal bir değerle kodlanır ve bu kodlara faceprint adı denir.

Tabiki bu sadece genel bir probleme bakış. Bu problemin birçok çözüm yolu var ve çıkacak da zamanla. Şimdi biz bugüne kadar gelen bazı yüz tanıma sistemi yöntemlerine kısaca bakalım.
Yüz Tanıma Sistemi Yöntemleri

Yüz tanıma yönteminde kişilerden örnek almak diğer yöntemlere göre çok daha zordur. Sıradan bir kamera ile çevreden birçok yüz görüntüsü alınabilir. Ancak burada başka bir sorun ortaya çıkmaktadır. Kamera tarafından alınan görüntüde tamamen yüze ait bölge bulunmalıdır. Bunun için yüz bulma algoritmaları kullanılmaktadır. Yüz bölgesi bulunduktan sonra işlemeler burada devam etmektedir.

Bu adımdan sonra değişik yollar izlenerek yüz tanıma işlemi yapılabilir. Bazı yöntemler yüzde bulunan oranları karşılaştırırken bazıları yapay sinir ağları(YSA) ile öğreterek tanıma yapmaktadır.
 Bu yöntemlerden bazıları ;
  • Doğrusal Diskriminant Analizi (LDA)
  • Evrimsel Arama Modeli (EP)
  • Bağımsız Bileşen Analizi (ICA) 

 ve daha birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar hakkında ayrıntılı bilgiyi zamanla ayrı ayrı paylaşacağım. Fakat genel bir bilgi edinilmek istenirse  yine Ahmet Kakıcı'nın bloguna bakılabilir.
    Genel Algoritma






          

    1 yorum:

    1. Hocam merhaba ben bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim inşallah iki ay sonra mezun olacağım.Yüz tanıma sitemi üzerinde tezim var .Yüz ,göz gibi unsurları yakalıyorum.mümkünse bana programınızı gönderebilir misiniz

      email adresim :coban.hamza@gmail.com

      şimdiden teşekkürler

      Hamza ÇOBAN

      YanıtlaSil